Aplicatiile ozonoterapiei in medicina estetica

Daca in tarile din Europa de vest ozonoterapia este cunoscuta si practicata de mai bine de 20 de ani cu rezultate foarte bune, in Romania ea a patruns foarte recent. Privita initial cu scepticism datorita lipsei de informatii ea incepe sa capete o amploare pe care cu greu o vom putea anticipa. Piata medicinei estetice are o crestere exponentiala si este in cautarea de doi solutii terapeutice, cu rezultate de durata, fara riscuri sau efecte secundare.

In ultimul timp accentul se pune pe doua componente de baza: imbunatatirea aspectului fizic prin corectarea anumitor elemente care deranjeaza pacientul si efectul general de intarziere a imbatranirii. In acest sens, ozonoterapia joaca un rol cheie prin efectele pe care le are in celulita, corectia cicatricilor post interventie chirurgicala pentru lifting sau alte proceduri de corectie, ameliorarea cicatricilor cheloide secundare unor operatii chirurgicale obisnuite, riduri, vergeturi si antiimbatranire.

Cai de administrare

Protocoalele practicate la momentul actual au ca principale cai de administrare autohemotransfuzia (ozonizarea unei cantitati de sange recoltata de la pacient care apoi se reintroduce in corp), injectiile subcutanate si intramusculare, baile cu ozon atat uscate (prin introducerea corpului intr-un costum etans in care se insufla apoi oxigen amestecat cu ozon) sau umede prin cufundarea corpului intr-o cada cu apa in care s-a barbotat amestecul gazos ce contine ozon.

In cosmetica rezultate bune au fost obtinute in cazul:

  • ridurilor prin practicarea injectarii subcutanate a unor cantitati mici de amestec gazos compus din oxigen si ozon;
  • reducerii aspectului de coaja de portocala a pielii prin practicarea bailor de ozon si injectarea subcutanata a zonelor respective cu amestec oxigen ozon;
  • reducerii dimensiunilor formatiunilor nodulare din tesutul adipos al persoanelor afectate de celulita prin injectari subcutanate combinate cu autohemotransfuzii;
  • reducerii vizibile a ectaziilor venoase mai ales de la nivelul coapselor si gambelor prin injectari subcutanate si combinarea cu aplicatii de produse de corp pe baza de ulei de masline ozonizat;
  • rezultate bune in cazul patologiilor varicoase prin autohemotransfuzie, injectari subcutanate si purtarea unor ciorapi elastici;
  • rezultate excelente in cazul infectiilor cutanate cu fungi (in special Candida) si a onicomicozelor (afectarea de catre infectia fungica a unghiilor).

Pentru chirurgii esteticieni, prevenirea unei cheloide este esentiala. In Europa de Vest nu putine sunt cazurile in care unii chirurgi au pierdut procesele intentate de pacienti care au dezvoltat cicatrici cheloide in urma interventiilor pentru diverse corectii. Aplicarea ozonoterapiei postoperator limiteaza extrem de mult aceste situatii neplacute.

Pe langa aceste rezultate putem remarca si faptul ca terapia cu ozon este un revigorant excelent al organismului care imbunatateste randamentul fizic si psihic. Cativa sportivi de performanta au apelat la terapia cu ozon, in special autohemoterapia pentru a-si imbunatati capacitatea la efort, iar rezultatele sunt de luat in seama.

Un alt aspect interesant ar fi faptul ca autohemotransfuzia a dat rezultate bune in cazul persoanelor supraponderale care doreau sa slabeasca si incercasera in prealabil diverse diete fara succes. Terapia cu ozon este lipsita de efecte secundare, atata timp cat este aplicata respectand cu strictete protocoalele terapeutice. De aceea ea este si trebuie sa fie practicata doar de catre medici cu pregatire in acest sens.

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.