Cancerul de colon este o afectiune tumorala a colonului (intestinului gros).

Cancerul rectal afecteaza ultimii centimetri ai colonului, astfel incat impreuna cele doua afectiuni poarta denumirea de cancere colorectale. Majoritatea cancerelor de colon debuteaza ca si proliferari benigne de celule, sub forma polipilor colonici. In timp, unii dintre acesti polipi se pot transforma malign in cancer de colon.

Polipii pot fi de dimensiuni mici si de cele mai multe ori sunt asimptomatici. Din acest motiv, medicii recomanda efectuarea de teste de tip screening, care pot depista acesti polipi inainte ca acestia sa degenereze malign.

Semnele si simptomele cancerului de colon sunt:

– Modificarile tranzitului intestinal, incluzand aici diareea sau constipatia, precum si modificarea consistentei scaunului pe o perioada mai mare de timp;
– Sangerarea rectala sau prezenta de sange in scaun;
– Disconfortul abdominal persistent – crampe, balonari sau durere;
– Senzatia de evacuare incompleta a continutului intestinal dupa defecatie;
– Slabiciunea musculara si fatigabilitatea;
– Scaderea ponderala marcata fara o cauza aparenta.

Multi dintre pacientii cu cancer de colon nu prezinta simptome in stadiile incipiente ale bolii. Cand acestea apar, depind foarte mult de marimea tumorii si localizarea sa la nivelul intestinului gros.

Cauze

Nu este clar ce anume cauzeaza cancerul de colon. Cancerul apare atunci cand celulele din structura colonului se modifica. Celulele normale cresc si se divid intr-o maniera ordonata, asigurand o functie normala. Uneori insa, aceasta crestere scapa de sub control, astfel incat celulele se divid exagerat, intr-un mod continuu. Dupa o perioada de latenta, astfel de agregate celulare aflate in continua crestere vor alcatui tumorile, care pot afecta portiuni de dimensiuni diferite ale mucoasei colonului sau rectului.

Factori de risc

Factorii care predispun la aparitia cancerului de colon:

– Varsta inaintata. 90% dintre persoanele diagnosticate cu cancer de colon au peste 50 de ani. Cancerul de colon poate aparea si la tineri, dar aceste cazuri sunt rare;
– Rasa neagra. Afro-americanii au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer de colon decat celelalte persoane;
– Istoricul personal de cancer colorectal sau polipoza colonica. Persoanele care au avut un cancer de colon sau polipi coloniciau un risc mai ridicat de a dezvolta afectiunea;
– Afectiunile intestinale inflamatorii.Boala Crohn si rectocolita ulcero-hemoragica favorizeaza dezvoltarea cancerului intestinului gros;
– Sindroamele genetice precanceroase. Astfel de afectiuni sunt polipoza familiala si sindromul Lynch (cancerul colonic ereditar nonpolipozic);
– Istoricul familial de cancer colorectal sau polipoza colonica. Existenta unei rude care a suferit de un cancer augmenteaza riscul de aparitie a cancerului colorectal. Cu cat mai multe rude sunt afectate cu atat riscul este mai mare. Agregarea familiala a cazurilor poate fi si rezultatul expunerii la diversi carcinogeni din mediu sau urmarea adoptarii unui stil de viata nesanatos sau a anumitor obiceiuri alimentare;
– Dieta saraca in fibre si bogata in grasimi. Cancerul de colon si cancerul rectal pot fi asociate cu dieta saraca in fibre si bogata in grasimi si calorii. Consumul de carne rosie si carne procesata predispun la aparitia cancerului colonic;
– Sedentarismul. Stilul de viata lipsit de activitate fizica poate favoriza aparitia cancerului de colon, in timp ce exercitiul fizic regulat are efecte inverse;
– Diabetul. Persoanele care sufera de diabet insulino-rezistent pot avea un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon;
– Obezitatea. Persoanele obeze pot avea un risc crescut de cancer de colon si de mortalitate prin cancer colonic, comparativ cu persoanele normoponderale;
– Fumatul. Fumatul creste riscul de cancer de rect si colon;
– Alcoolul etilic. Consumul regulat de alcoolpredispune la cancer colorectal;
– Radioterapia. Radioterapia directionata spre cavitatea abdominala pentru tratarea altor fome de cancer poate creste riscul de aparitie al cancerului de colon.

Explorari paraclinice

Diagnosticarea cancerului de colon

Daca semnele si simptomele indica un posibil cancer de colon, medicul poate cere urmatoarele analize:

1. Testarea sangelui. Nu exista analize ale sangelui care sa stabileasca un diagnostic, acestea pot avea insa un important rol orientativ;

2. Colonoscopia. Colonoscopul este un instrument tubular flexibil care are atasata in varf o camera video supraspecializata, pentru a monitoriza aspectul mucoasei digestive. Daca medicul observa in timpul efectuarii colonoscopiei eventuale anomalii, prin introducerea in colonoscop a unor instrumente asemanatoare celor chirurgicale se poate preleva o proba de tesut (biopsie) de la nivelul intestinal dorit;

3. Utilizarea razelor X pentru a realiza o imagine a colonului. Necesita utilizarea de substante de contact precum sulfatul de bariu. Se poate vizualiza conturul intestinului. Prin insuflarea ulterioara de aer se poate vizualiza conturul mucoasei colorectale, investigatie ce poarta denumirea de „proba cu dublu contrast”. Bariul ramane atasat un timp de mucoasa ce captuseste intestinul, creand astfel o imagine de rezolutie buna a interiorului tubului digestiv;

4. Utilizarea tomografiei computerizate (CT). Colonoscopia virtuala combina imaginile de tomografie computerizatapentru a crea o imagine detaliata a colonului. Se recomanda in cazurile in care colonoscopia nu poate fi efectuata.

Stadializarea cancerului de colon

Dupa formularea diagnosticului de cancer colo-rectal, medicul poate recomanda o serie de teste care sa stabileasca stadiu in care se afla afectiunea. Stadializarea ajuta in alegerea celor mai potrivite metode terapeutice si poate include manevre imagistice neinvazive(cum ar fi computer tomografia, CT), dar uneori poate insemna si apelarea la metode diagnostice invazive.

Stadiile cancerului de colon:

Stadiul 0. Cancerul este in cel mai precoce stadiu de dezvoltare, nu a depasit mucoasa colonului sau a rectului. Acest stadiu se mai numeste si stadiul de carcinom in situ.
Stadiul I. Cancerul a depasit mucoasa dar nu a penetrat peretele colonului sau al rectului.
Stadiul II. Cancerul a penetrat peretele intestinal dar nu a atins ganglionii limfaticide vecinatate.
Stadiul III. Tumora a invadat ganglionii limfatici de vecinatate dar nu a afectat alte organe sau sisteme.
Stadiul IV. Tumora a atins alte organe sau sisteme, cum ar fi plamanii sau ficatul.
Cancerul recurent. Acest stadiu denumeste reaparitia tumorii dupa efectuarea tratamentului. Poate aparea la nivelul colonului, al rectului sau al altui organ.

Schimbati-va modul de viata pentru a reduce riscul de cancer de colon

Puteti reduce considerabil riscul de aparitie a cancerului de colon facand mici schimbari in stilul de viata.

Iata care sunt aceste schimbari:
Consumati din abundenta fructe, legume si cereale. Acestea contin fibre, minerale, vitamine si antioxidanti care pot juca un rol important in prevenirea cancerului. Alegeti-va o gama cat mai larga de fructe si legume pe care sa le aveti la dispozitie astfel incat sa acoperiti necesarul pentru cat mai multe vitamine si minerale;
Consumati alcool doar in cantitati mici sau chiar deloc. Daca totusi alegeti sa consumati bauturi alcoolice, limitati consumul la o singura bautura pentru femei sau maximum doua in cazul barbatilor;
Renuntati la fumat. Cereti sfatul medicului privitor la variatele metode de a va lasa de fumat;
Efectuati exercitii fizice in mod regulat. Incercati sa faceti cel putin 30 de minute de sport in fiecare zi. Daca pana in momentul de fata ati fost o persoana inactiva incepeti incet si crestei gradual pana la 30 de minute. De asemenea puteti cere sfatul medicului referitor la un anumit program de exercitii fizice moderate;
Incercati sa mentineti greutatea corporala. Daca aveti o greutate normala puteti combina exercitiile fizice cu o dieta echilibrata. Daca este necesar sa scadeti in greutate, cereti sfatul medicului privitor la cele mai eficiente metode prin care va puteti atinge scopul. Incercati sa slabiti incet, crescand lent cantitatea de efort fizic depus si reducand tot lent si numarul de calorii ingerate zilnic.

Prevenirea cancerului de colon la persoanele aflate in grupele de risc

Anumite medote terapeutice, precum hidrocolonoterapia,ozonoterapia,abordarea unei diete bazate pe fructe si legume,includem aici si chirugia, au fost legate de scaderea riscului de aparitie a cancerului colorectal.