Timisoara, str. Divizia 9 Cavalerie, nr. 25
Close

Procedura este non-invaziva si nedureroasa.

Numarul de sedinte necesare, precum si intervalul optim intre sedinte poate varia, in functie de starea de sanatate si de obiectivele terapeutice stabilite pentru fiecare pacient.

Terapia cu oxigen hiperbaric este o procedura ce poate fi recomandata de medic fie ca un tratament de sine statator sau inclusa intr-un program de tratament complementar impreuna cu alte terapii precum ozonoterapia, terapiile intravenoase cu vitamine si antioxidanti sau chiar tratament clasic alopat.

Când vine vorba de efecte secundare, terapia cu oxigen hiperbar este una dintre cele mai sigure tipuri de terapii. Există, totuși, o serie de contra-indicații: Creșterea presiunii în cabina hiperbară determină o temporară înfundare a urechilor. Senzația poate atenuată prin căscare sau prin înghițire. Există riscul de afectăre al urechii interne datorită hiperpresurizării cabinei.  Au fost înregistrate cazuri de miopie și dureri de cap.  

Contraindicatii absolute

Pneumotoraxul netratat reprezinta o contraindicatie absoluta in privinta terapiei cu oxigen hiperbaric. Cand un pacient este pus intr-o camera in care presiunea aerului se schimba, acesta poate face pneumotorax intens, care ii poate pune rapid viata in pericol. Fiecare pacient cu pneumotorax ar trebui sa se trateze (toracostomie) inainte sa beneficieze de oxigenoterapia hiperbarica.

Uzul anumitor tipuri de medicamente inainte sau in timpul oxigenoterapiei hiperbarice reprezinta, de asemena, o contraindicatie absoluta. Doxorubicina si Cisplatina sunt ambele medicamente chemoterapeutice, in timp ce Disulfiramul este utilizat in tratamentul alcoolismului iar acetatul de Mafenid (Sulfamilon) este utilizat in tratarea infectiilor bacteriene din arsuri. In timpul oxigenoterapiei hiperbarice, s-a observat ca aceste medicamente devin toxice.

Doxorubicina folosita in timpul terapiei poate creste riscul de cardiotoxicitate si trebuie oprita cu 24 de ore inainte de terapie.

Bleomycinul poate cauza pneumonie interstitiala si fibroza, dar acesti pacienti pot intra cu siguranta in terapie daca uzul acestui medicament a fost oprit cu 6 luni inainte.

Disulfiramul, blocand superoxid dismutaza, poate creste riscul de toxicitate a oxigenului (convulsii si toxicitate pulmonara) si n-ar trebui sa fie luat concomitent cu oxigenoterapia hiperbara.

Contraindicatii relative

Cisplatina, impreuna cu TOHB, este o contraindicatie relativa, deoarece tratamentul medicamentos poate deveni inutil. Nu reprezinta o contraindicatie absoluta deoarece nu apar efecte adverse

Boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) poate creste riscul de hipercarbie. Volumul mare de oxigen inspirat, creste saturatia oxigenului din sange, conducand la hipoventilatie indusa.

Astmul poate duce la blocarea aerului intre cele doua foite pleurale si la barotraumatismul pulmonar. In aceeasi maniera, bulele de aer si leziunile asimptomatice observate in radiografiile de la nivelul pieptului sunt, de asemenea, contraindicatii relative deoarece pot conduce la pneumotorax.

Implanturile ar trebui testate pentru a le dovedi siguranta si abilitatea de a rezista intr-un mediu cu presiune crescuta. Desi majoritatea dispozitivelor sunt facute sa reziste la o presiune de 4 atmosfere, este intotdeauna indicat sa fie verificate la producator.

La pacientii cu pompe anestezice epidurale exista riscul deteriorarii pompei din cauza presiunii. Este indicat a se contacta producatorul dispozitivului pentru a verifica daca este rezistent la acest tip de presiune.

Sarcina a fost in general considerata o contraindicatie relativa din cauza efectelor necunoscute pe care le poate avea asupra fatului. Studii recente au dovedit ca sarcina poate face parte din categoria indicatiilor, in anumite circumstante. Femeile gravide pot beneficia de terapia cu oxigen hiperbaric in cadrul intoxicatiei cu monoxid de carbon. Din cauza afinitatii crescute a hemobloginei fetale fata de oxigen si monoxid de carbon, terapia cu oxigen hiperbaric are rezultate bune in urma intoxicatiei cu CO.

Febra ridicata (>39°) sau epilepsia pot scadea pragul de rezistenta la convulsii, marind probabilitatea ca oxigenul sa devina toxic. Riscul unei toxicitati a oxigenului induse in urma terapiei cu oxigen hiperbaric, rezultand convulsiile la pacientii cu un risc ridicat de a le face in urma operatiilor recente pe creier, este inca necunoscut. Medicamentele antiepileptice si antipiretice pot ajuta la diminuarea acestui risc.

Incapacitatea de a regla balanta presiunii in urechi sau sinusuri, probabil din cauza unei interventii chirurgicale anterioare, expunerea la radiatii, infectii acute ale tractului respirator superior, pot cauza durerea sau barotraumatismul. Spre exemplu, otoscleroza poate fi problematica. Pacientii care prezinta congestie acuta sau care au dificultati minore in a-si decompresa urechile, pot fi tratati cu spray nazal cu fenilefrina. In cazul in care tratamentele sunt ineficiente, un tub de timpanostomie plasat in timpan este indicat inaintea terapiei cu oxigen hiperbaric.

Disfunctia trompei lui Eustachio poate creste riscul de barotraumatism la nivelul membranei timpanice. Este recomandat ca pacientii sa urmeze un antrenament de reglare a presiunii sau sa primeasca tuburi de timpanostomie inainte de inceperea terapiei.

Claustrofobia poate reprezinta o contraindicatie, in functie de severitate, controlul acesteia cu anxiolitice si dimensiunea camerei hiperbarice. In cazuri severe, cand pacientii pot fi un pericol pentru ei insisi, claustrofobia este o contraindicatie absoluta.

Interventiile chirurgicale oftalmologice pot fi problematice daca sunt ramasite de aer blocate in ochi, deoarece expansiunea sau contractia aerului din ochi pot afecta vederea.

Chirurgia toracica poate creste riscul de atelectazie sau pneumotorax. Trebuie facuta o evaluare amanuntita intainte de terapie.

Pneumotoraxul spontan este o contraindicatie relativa, si o evaluare amanuntita este indicat a fi facuta inainte de a continua.

Leziunile pulmonare asimptomatice observate cu ajutorul razelor x ar trebui evaluate pentru a se stabili etiologia lor inainte de tratament.

Antecedente de nevrita optica sau de pierdere brusca a vederii este o contraindicatie relativa, desi s-au facut studii limitate pe aceasta tema. In plus, s-a demonstrat ca terapia cu oxigen hiperbaric ofera beneficii terapeutice pacientilor cu nevrita optica indusa de radiatii, ocluzie a arterei centrale a retinei, ocluzie a venei retiniene, edem macular, etc. Prin urmare, pacientii cu antecedente de patologie oftalmologica, ar trebui evaluati clinic pentru a determina riscurile si beneficiile potentiale.

Diabetul zaharat dependent de terapia cu insulina sau hipoglicemia acuta, sunt contraindicatii relative din cauza hipoglicemiei induse de terapie. Monitorizarea frecventa a glucozei este adesea suficienta pentru a efectua in siguranta terapia cu oxigen hiperbaric.

Uzul sau dependenta de nicotina si cafeina sunt contraindicate inainte de inceperea terapiei. Vasoconstrictia indusa de acesti agenti reduc eficienta terapiei. Din aceleasi motive, cocaina si amfetamina sunt de asemenea, contraindicate.

Sferocitoza congenitala a fost considerata periculoasa deoarece presiunea partiala crescuta a oxigenului poate provoca hemoliza. Cu toate acestea, au fost raportate cazuri in care pacientii au fost tratati fara probleme.

Fistulele perilimfatice, care apar in urma barotraumatismului urechii interne, provoaca vertijul si alte simptome vestibulare care pot fi agravate de terapie, oxigenul intrand fortat in cohlee.

Important!

Textele de pe acesta pagina sunt pur informative si nu inlocuiesc consultul medical.

Pentru mai multe informații nu ezitați sa ne contactați, echipa MedOzon este mereu alături de tine!

Dr. Genes Ciprian

0723.347.654

Receptie:

0356.453.452

 

Nu uitati sa vizitati pagina noastra de facebook Ozonoterapie Timisoara/Medozon.

 Multa sananate!