Detoxifierea colonului prin hidrocolonoterapie

Pentru detoxiferea colonului in profunzime pot fi facute irigari ale colonului sau hidrocolonoterapie. Acestea se fac doar in cabinete, deoarece este nevoie de un aparat special. Tehnica a fost dezvoltata in anii ’30 in SUA si consta in detoxifierea colonului cu ajutorul spalarii complete a intestinului prin irigare cu apa sterilizata si imbogatita cu oxigen. Primul care a vorbit despre hidrocolonoterapie a fost Ambroise Pare, in secolul al XVI-lea. In secolul al XIX-lea, Brosch, un medic german, a pus la punct un aparat de hidrocolonoterapie, considerat stramosul aparatelor de astazi folosite pentru detoxifierea colonului.

In timp, tehnica de detoxifierea colonului prin irigare s-a dezvoltat prin intermediul medicilor americani James W. Wiltsie, Joseph E.G. Waddington si V.E. Irons. O sedinta de hidrocolonoterapie dureaza aproximativ o ora. O sedinta de detoxifierea colonului necesita 100-150 de litri de apa. In cursul tratamentului este posibil ca temperatura apei sa varieze intre 20 si 40 de grade, de asemenea presiunea apei poate varia, urmarindu-se detoxifierea colonului prin stimularea musculaturii intestinale.

Dr V.E. Irons subliniaza nevoia de detoxifierea colonului, aratand ca excesul de alimente rafinate incetineste tranzitul si prelungeste perioada in care acestea raman in intestin, generand productie de mucus in exces. Mucusul este secretat de fiecare data cand o substanta iritanta este prezenta in intestin. Mucusul este un mijloc de protectie, insa in timp, mucusul in exces are tendinta sa se solidifice si sa se transforme intr-o crusta care adera la mucoasa si ingreuneaza trecerea materiilor, reducand diametrul colonului si facand din detoxifierea colonului o nevoie acuta. Acesta este si motivul pentru care dr Irons a spus: „Un colon normal si sanatos este astazi o specie pe cale de disparitie. Singurul loc unde mai puteti intalni un colon normal in zilele noastre este manualul de anatomie“. Iata suficiente motive pentru ca detoxifierea colonului sa devina obisnuinta!

Hidrocolonoterapia este o metoda complexa de detoxifierea colonului, de curatare a mucoasei intestinale si, in acelasi timp, o metoda de diagnostic.

Cu ajutorul hidrocolonoterapiei este realizata detoxifierea colonului, dar in acelasi timp pot fi descoperiti viermi intestinali despre existenta carora nu se stia. Balonarile, gazele, diversele jene dispar dupa hidrocolonoperapie. Si in ceea ce priveste organele digestive − vezica, uterul, ovarele, rinichii − se va resimti o stare de bine dupa detoxifierea colonului.
Atentie! Nu se face detoxifierea colonului prin hidrocolonoterapie in caz de hemoragii majore, necroze prin iradiere abdominala, patologii inflamatorii acute ale intestinului, hemoroizi, aderente pelviene, ulcer si suspiciuni de perforare digestiva. Tulburarile cardiace severe, cancerul de colon, sarcina dupa luna a treia, herniile abdominale, fisurile si fistulele abdominale sunt alte situatii in care detoxifierea colonului prin hidroterapie este contraindicata.