Timisoara, str. Divizia 9 Cavalerie, nr. 25
genesciprian@yahoo.com
0723.347.654, Receptie: 0356.453.452
Close
0723.347.654, Receptie: 0356.453.452 genesciprian@yahoo.com

Despre laserul intravenos

Expunerea sângelui la fasciculul laser a fost realizată, pentru prima oară, acum aproximativ 30 de ani, în fosta Uniune Sovietică. Cu ajutorul unui cateter, sângele a fost expus direct unui fascicul laser. Diferitele testări in vitro au demonstrat faptul că expunerea ușoară la fasciculul laser, a celulelor albe determină diferite efecte benefice, în special stimularea producerii de imunoglobuline, interferon și interleukine. După validarea acestei metode prin intermediul studiilor clinice, au fost publicate rezultate în revistele de specialitate care indicau efecte adiționale benefice și asupra altor căi metabolice.
În anul 2005, în Germania, dezvoltarea și certificarea în cadrul programului de cercetare Biophotonik II a unui nou dispozitiv medical de iradiere intravenoasă, a determinat aprobarea începerii de studii clinice care să permită introducerea acestei terapii în practica clinică curentă.

În anul 2003, FDA a aprobat utilizarea terapiei cu laser intravenos, cu ajutor tehnicii Class IV, ca manieră standard de îngrijire a afecțiunilor musculo-scheletice. Datorită numărului tot mai mare de studii ce validează eficiența acestei terapii în reducerea inflamației în corp și în accelerarea recuperării, un număr tot mai mare de clinici încorporează această tehnică în terapiile lor.

Terapia cu laser intravenos este aprobată și de organizații medicale precum, APTA (American Physical Therapy Association), IASP (International Association for the Study of Pain), NICE (Institute for Health and Clinical Excellence) și WHO (World Health Organization).

DOVEZI ȘTIINȚIFICE

Studiile clinice au demonstrat că terapia cu laser :

-Stabilizează, îmbunătățește valorile analizelor de laborator și determină un răspuns pozitiv în cazul bolilor rezistente la alte forme de tratament.
-Iradierea sângelui reprezintă una dintre cele mai eficiente modalități de revitalizare a organismului și purificare a sângelui.
-Celulele sanguine sunt reînnoite, iar procesele de eroziune a vaselor de sânge sunt reduse.
-Este îmbunătățit aportul de nutrienți și oxigen la nivel celular, concomitent cu scăderea valorii hiperlipidemiei și a nivelului toxinelor din sânge.

MECANISM DE ACȚIUNE

Prin stimularea metabolismului celular, ca urmare a expunerii la fasciculul luminos, sunt accelerate procesele de vindecare.
Fotonii (fascicul laser cu lungime de undă cuprinsă între 650 și 1300nm) ce penetrează țesuturile sunt absorbiți de celulele mitocondriale, iar energia produsă ca urmare a absorbției este diseminată sub formă de căldură, determinând încălzirea ușoară a țesutului (Acidul adenozintrifosforic ATP).

Cum acționează în corp:

Terapia cu laser Weber reprezintă o tehnică neinvazivă și nemedicamentoasă de generare a unui răspuns fotochimic la nivelul țesuturilor disfuncționale sau afectate. Terapia cu laser Weber poate scădea senzația dureroasă, reduce inflamația și accelereaza procesele de vindecare în cazul a numeroase afecțiuni acute și cronice. Principalul scop al tratamentului în cazul durerii și a condițiilor degenerative este acela de a îmbunătății funcția și mobilitatea structurilor afectate.

Studiile clinice au arătat că această terapie stabilizează, îmbunătățește valorile analizelor de laborator și determină modificări pozitive în cazul bolilor rezistente la alte forme de terapie.

Expunerea sângelui si/sau a țesutului la fasciculul luminos reprezintă una din cele mai eficiente modalități de revitalizare a organismul și curățare a sângelui. Sunt reînnoite celulele sangvine, iar procesele de eroziune a vaselor de sânge sunt reduse. Este îmbunătățit aportul de nutrienți și oxigen de la nivelul celulelor, concomitent cu scăderea valorii hiperlipemiei și a nivelului toxinelor din sânge.

Prin stimularea metabolismului celular, ca urmare a expunerii la fasciculul luminos, sunt grăbite procese de vindecare. Fotonii (fascicul laser cu lungime de undă cuprinsă între 650 și 1300 nm) ce penetrează țesuturile sunt absorbiți de celule. Energia produsă ca urmare a absorbției este disipată sub formă de căldură, determinând încălzirea ușoară a țesutului. O dată ajunși în celulă, fotonii activează citocromul c de la nivelul mitocondriilor, determinând, astfel, creșterea producției de ATP și, totodată, intensificarea metabolismului celular. În plus, laserul stimulează și producția de oxid nitric (NO) și specii reactive de oxigen, implicate răspunsurile inflamatorii, dar și în alte căi de semnalizare celulară. NO este o moleculă necesară în procesele de semnalizare celulară, dar și un vasodilatator important.

Producția concomitentă a acestor trei molecule determină creșterea concentrației factorilor de creștere, a proliferării și a motilității celulare, dar și a căilor metabolice implicate în procesele de viabilitate celulară. NO determină dilatarea vaselor de sânge, îmbunătățind circulația capilară în țesuturile afectate, cu creșterea aportului de oxigen și nutrienți și a eliminării produșilor toxici.

Astfel, sunt reduse senzația dureroasă și inflamația din corp, concomitent cu stimularea proceselor de vindecare.