Bicarbonatul de sodiu perfuzabil

Bicarbonatul de sodiu este un compus folosit pentru neutralizarea substantelor cu caracter acid, marind astfel valoarea pH-ului.

Bicarbonatul de sodiu stimuleaza eliminarea substantelor cu caracter acid. Poate incetini totodata eliminarea substantelor alcaline, prelungind timpul de actionare si sporind efectul acestora. Pentru a spori absorbtia infuziilor de vitamine C administrate in doze mari, utilizate in terapia alternativa pentru cancer, infuzia cu bicarbonat de sodiu se administreaza in general, inainte de infuzia de vitamina C.

Bicarbonatul de sodiu este un compus folosit pentru neutralizarea substantelor cu caracter acid, marind astfel valoarea pH-ului.

Bicarbonatul de sodiu se foloseste in urmatoarele cazuri:

– pentru neutralizarea substantelor cu caracter de acid acumulate in sange
– pentru alcalinizarea urinei (pH bazic) in caz de intoxicatii cu substante cu caracter acid, pentru a accelera eliminarea acestora, de exemplu a barbituricelor sau a acidului acetilsalicilic,
– pentru alcalinizarea urinei (pH bazic), pentru a mari solubilitatea anumitor compusi de medicamente si pentru a facilita eliminarea acestora prin cai urinare, de exemplu eliminarea metotrexatului, a sulfoamidelor,
– pentru alcalinizarea urinei (pH bazic), pentru a impiedica ca particulele de hemoglobina eliberate datorita gradului mare de divizare a celulelor rosii, sa blocheze rinichii (hemoliza).