Terapia cu ozon in dermatologie
In dermatologie, „universalitatea” terapiei cu ozon este explicata prin proprietatile fizico- chimice ale ozonului si gama larga de efecte ale sale: bactericide, viricide, fungicide, antiinflamatorii, stimulatoare, imunomodulatoare. Terapia cu ozon este folosita intr-un complex cu metode traditionale pentru a mari viteza procesului de vindecare, dar poate fi de asemenea folosita ca monoterapie.
Pentru tratarea eczemei microbiene, streptodermiei cronice difuze a membrelor, streptostafilodermiei si a altor infectii care afecteaza pielea se foloseste autohemoterapia minora cu ozon, irigarea portiunii de piele afectata cu amestec gazos ozon/oxigen, cu ajutorul unei camere de plastic, „mini”- bai cu apa distilata ozonata.
Tabel: Indicatiile pentru folosirea ozonului medical in dermatologie.
Nosologie | Metode se terapie cu ozon |
Leziunile ulceroase ale pielii de etiologie diferita (ulcer trofic al membrelor inferioare, formele ulceroase de angiia a pileii, etc.) | 1. Irigatiile gazoase ozon/oxigen prin camerele cadru
2. Irigatiile ulcerului cu apa distilata ozonizata 3. Injectiile subcutanate de amestec gazos ozon/oxigen la periferia leziunilor focale 4. Aplicatii cu uleiuri ozonate 5. Infuzii intravenoase picatura cu picatura de ser fiziologic ozonat 6. Insuflatii rectale de amestec gazos ozon/oxigen |
Piodermia si acneea | 1. Aplicatii cu uleirui ozonate si solutii ozonate
2. Injectii subcutanate cu ozon la periferia leziunilor sau injectii cu amestec gazos in centru (furuncul, acnee) 3. Infuzii intravenoase picatura cu picatura de ser fiziologic ozonat 4. Insuflatii rectale de amestec gazos ozon/oxigen 5. Autohemoterapia minora si majora cu ozon 6. Acupunctura cu ozon |
Herpes | 1. Aplicatiide solutii si uleiuri ozonizate
2. Autohemoterapia minora si majora cu ozon 3. Infuziile iv de ser fiziologic ozonatsau insuflatiile rectale de amestec gazos ozon/oxigen |
Eczema, dermatita atopica, alte dermatite, furunculoza, sclerodermie, lichen plan, dermatoza buloasa | 1. Injectii subcutanate cu ozon la periferia leziunilor focale
2. Aplicatii de solutii si uleirui ozonate 3. Infuzii intravenoase de ser fiziologic ozonat sau insuflatii rectale de amestec gazos ozon/oxigen 4. irigatii cu amestec gazos ozon/oxigen prin leziunea focala cu ajutorul unei camere izolate |
Psoriazis | 1. Infuzii intravenoase de ser fiziologic ozonat sau insuflatii rectale de amestec gazos ozon/oxigen
2. Autohemoterapia minora si majora cu ozon 3. Aplicatii de uleiuri ozonate pe placile psoriazice |
Colagenozele | 1. Aplicatii de uleiuri ozonate sub bandaj ocluziv + fotoforeza cu ele
2. Autohemoterapia minora si majora cu ozon |
Ozonul este folosit cu succes in dermocosmetologia terapeutica – asa numita „estetica medicala”. La origine, ozonul a fost folosit larg de dermatologii italieni si cosmetologii pentru tratamentul paniculitei (celulitei), a carei patogeneza este bazata pe tulburarile microcirculatorii in zonele cu cea mai mare acumulare de celule tisulare subcutanate.
Tratamentul include injectii subcutanate de amestec ozon/oxigen la concentratii diferite ale ozonului. Amestecul gazos ozon/oxigen este de asemenea folosit pentru tratarea tealngiectaziei. In acest caz puncti vaselor este realizata cu ajutorul uni micro-ac si amestecul gazos ozon/oxigen cu o concentratie ridicata a ozonului este injectat in vas ceea ce duce la o oxidare directa (datorita prelungirii actiunii) distrugerii membranei endoteliocitelor.
In cazul distrugerii totale sau aproape totale a membranelor endoteliocitare s-a observat o disparitie totala a tealngiectaziei fara alte urme in aceasta zona. S-a observat de asemenea un efect pozitiv al injectiilor subcutanate de amestec ozon/oxigen in tratamentul ridurilor de expresie si striurile de pe piele; dupa un asemenea tratament pielea devine mai elastica si tanara, turgorul si culoarea se imbunatatesc, striurile devin mai putin marcate datorita imbunatatirii trofismului tegumentar. Rezultate excelente au fost obtinute prin folosirea terapiei cu ozon in lipoplastia cosmetica- in combinatie cu liposuctia sau (in cazuri mai usoare) fara si cu utilizarea corectiei de ridicare a pleoapei cosmetice.
Astazi, terapia cu ozon este considerata o abordare eficienta in tratamentul bolilor venerice. Folosirea ozonului ca adaos la antibiotice permite reducerea dozei de antibiotice folosite la fel ca si durata tratamentului implicit rezistenta viitoare la antibiotice.
Infectiile fungice (micozele) pielii si unghiilor
Efectul fungicid al ozonului este bine cunoscut la fel ca si ozonul, dar folosirea preparatelor uleioase ozonate este mai putin cunoscut. Atunci cand amestecul gazos ozon/oxigen produce o actiune antifungica instanta, produsele pe baza de ulei ozonat actioneaza pe mai multe ore.
Un asemenea efect de lunga durata si unic necesar pentru tratarea infectiilor fungice este explicat prin reactivitatea scazuta a peroxizilor continuti in uleiul ozonat si produsele de reactie dintre ozon si acizii grasi nesaturati .
Infectiile herpetice
(leziuni tegumentare localizate si generalizate, herpes zoster, herpes genital)
Cele mai bune rezultate in tratamentul infectiilor virale sunt primite cu cat este inceputa mai repede terapia cu ozon. Cele mai importante proprietati ale ozonului in tratamentul infectiei herpetice sunt efectul viricid directionat pe receptorii de suprafata ai virusului, si ca rezultat, celula tinta a virusului devine inaccesibila, si de asemenea efectul imunomodulator considerabil.
Furunculoza
Terapia cu ozon intentioneaza a distruge microorganismele prin actiunea sa puternic dezinfectatnta. Avantajul sau este efectul lipolitic care duce la scaderea secretiei glandelor sebacee, imbunatatirea cicatrizarii din punct de vedere estetic.
Metoda de tratament este simpla, accesibila si inalt eficienta. Imbunatatirea generala apare la sfarsitul primei saptamani de tratament.
In formele generalizate de furunculoza este recomandata folosirea autohemoterapiei majore de doua ori pe saptamana
Terapia cu ozon in tratamentul bolilor transmisibile sexuale
Terapia cu ozon complexa folosita la pacientii cu infectii urogenitale combinate si mixte cu afectare intracelulara conduce la imbunatatirea indicilor imunitatii, refacerea activitatii functionale a celulelor imunocompetente, normalizarea biocenozei, inhibarea proceselor de peroxidare lipidica, activarea mecanismelor antioxidante proprii organismului ce duce la lichidarea agravarilor proceselor urogenitale inflamatorii cronice si eliminarea agentului cauzant.
Tratamentul cu ozon in acneea vulgara se bazeaza pe doua metode:
-Infiltratii locale subcutanate
-Autohemoterapie mica si mare.
Efectele terapiei cu ozon:
-Antimicrobian
-Antifungic
-Antiinflamator.
Efectele ozonului in tratarea acneei:
-Reducerea ratei de secretie a sebumului la nivelul foliculilor sebacei localizati in principal pe fata si trunchi.
-Reducerea leziunilor profunde (chisturi) si a leziunilor superficiale inflamatorii.
-Regenerarea celulelor.
DESCOPERA PUTEREA OZONULUI!