Timisoara, str. Divizia 9 Cavalerie, nr. 25
Close
Hipertermia (termoterapia)

Bolnavii de cancer au posibilitatea sa faca tratament prin HIPERTERMIE (sau TERMOTERAPIE) si la Timisoara in cadrul clinicii MedOzon sub îndrumarea și stricta supraveghere a medicul Genes Ciprian, fara a mai fi nevoiti sa cheltuiasca sume mari de bani in afara țării, La Timisoara in cadrul clinicii noastre MedOzon, functioneaza unul din putine aparate de hipertermie din tara unde bolnavii de cancer de san, ficat, colon, ovar pot beneficia de acest tratament.

Un tip de tratament in care tesutul organismul este expus la temperaturi ridicate pentru a deteriora si distruge celulele canceroase, sau in cazul terapiei conventionale, pentru a face celulele canceroase mai sensibile la efectele radiatiilor si anumite medicamente anticanceroase.

Hipertermia mai este denumită și termoterapie. Această formă neinvazivă de terapie presupune expunerea, în scop terapeutic, la temperaturi înalte a anumitor zone ale corpului. În ultimii ani, această terapie este tot mai utilizată ca și formă completară în tratamentul cancerului.

La ora actuală, hipertermia locală este utilizata în mod curent în cadrul mai multor centre medicale universitare din Europa și Statele Unite.

În cadrul acestei forme de terapie, asupra organului sau țesutului afectat de tumoră, sunt direcționate în mod controlat și țintit, cu ajutorul unor aparate speciale, ultrasunete sau curenție electrici de frecvență joasă. Energia astfel produsă este absorbită de mediul extracelular în care se găsesc celulele tumorale, crescând, în consecință, temperatura acestora cu apariția efectelor dorite.

Aparatura folosită transmite în mod controlat doza de energie, determinând încălzirea țesutului până la 42,5 ˚C. Testele de biofizică și biologie celulară au demonstrat că, în zonele tumorale în care activitatea celulelor este mai intensă, se înregistrează o concentrație ionică mai mare. Ca urmare, conductibilitatea și permisivitatea matricei extracelulare a țesutului malign devine mai mare decât în cazul țesutului sănătos. Această diferență facilitează afectarea aproape exclusivă a celulelor maligne în cazul unei tumori ce conține și celule sănătoase. Această selecție naturală este și mai mult accentuată de comportamentul individual al celulelor tumorale, fiind stimulat, totodată, și răspunsul imun al organismului.

Tratamentul hipertermie locala (termic aplicat la o zona relativ mica, cum ar fi o tumora) este o metoda bine cunoscuta de tratamentul cancerului cu un principiu de baza simplu: Daca o crestere a temperaturii la 106 ° F poate fi obtinuta timp de o ora intr-o tumoare cancer, celulele canceroase sunt distruse. Zona poate fi incalzita la exterior, cu undele de inalta frecventa care vizeaza o tumoare,de la un dispozitiv, din afara corpului. Ultrasunete pot fi concentrate mai usor decat alte modalitati de energie, si pot fi aplicate tumorilor localizate la 8 cm de piele(aprox. 3 inch) in organism. Aceasta permite tratamentul tumorilor de neatins prin alte modalitati externe.

Incalzirea intregului corp sau a msi multor zone, este utilizata pentru a trata cancerul metastatic.

Termoterapia sau terapia prin hipertermie este o tehnica medicala care consta in incalzirea locala a tesuturilor cu scop terapeutic in tratarea cancerului.

De ce sa alegi TERMOTERAPIA sau Hipertermia ca metoda de tratament?

Beneficii Terapiei prin hipertermie :
Au fost demonstrate următoarele beneficii ale hipertermiei locale:
• Chemosensibilizare. Terapia locală, aplicată complementar chimioterapiei clasice, sensibilizează tumorile la acest tratament, prin afectarea integrității membranei celulare tumorale și creșterea permeabilității și a disfuncției structurale și, astfel, creșterea ratei de absorbție a substanțelor chimice administrate. Rezultatele trialurilor clinice, faze II/III, au demonstrat că hipertermia locală, în asociere cu chimioterapia, reprezintă o manieră mai precisă de a administra țintit, în tumoră, medicamentele antitumorale.
• Radiosensibilizare. Hipertermia locală sensibilizează tumora la radioterapie atunci când ea este administrată complementar (are loc creșterea aportului de oxigen de la nivelul celulelor). Hipertermia regională efectuată în timpul tratamentelor cu radioterapie îmbunătățește răspunsul pacienților la tratament și șansele de supraviețuire ale acestora. Hipertermia crește oxigenarea și, astfel, reduce hipoxia, amplificând efectul citotoxic al radiației. De asemenea, inhibă procesele de refacere a celulelor tumorale afectate de radiație.
• Răspunsul imun. Hipertermia locală activează expresia antigenelor ca urmare a afectării membranei celulare a celulelor tumorale. Cu precădere, eliberarea proteinelor de șoc termic (HSP) ce susțin apariția unui răspuns imun de distrugere a tumorii. Eliberarea, de către celulele tumorale afectate, a proteinelor B1 (HMGB1), ATP și HSP stimulează răspunsul imun al organismului și contribuie, astfel, la efectul antitumoral. Hipertermia locală stimulează și refacerea legăturilor inter-celulare și intermoleculare necesare declanșării apoptozei (moarte celulară programată) și oprirea proceselor de migrare în organism a celulelor tumorale.
• Afectarea genică. Studiile au demonstrat că hipertermia locală activează gena tumorală supresoare p53, cu rol în scăderea ratei de diviziune și facilitarea instalării apoptozei.

Efecte adverse și contraindicații

Terapia prezintă riscuri minime la administrare, efectele adverse fiind extrem de limitate și rare. Aplicarea unei temperaturi înalte la nivelul tumorii are efecte minime asupra țesuturilor sănătoase adiacente.

Pentru cei care se lupta cu orice fel de cancer, este vital sa fie analizat fiecare posibil avantaj care ar putea fi folosit pentru distrugerea si slabirea celulelor canceroase. Este important de tinut minte ca daca un tratament nu apeleaza la radiatii sau substante chimice toxice nu inseamna ca nu este eficient. De fapt, uneori poate fi chiar mai eficient, in special daca este combinat cu alte tratamente pentru cancer.

• Hipertermia se utilizeaza in paralel cu tratamentele conventionale.

• Termoterapia sau Hipertermia se bazeaza pe faptul ca celulele tumorale, fiind anormale si dezorganizate, nu pot suporta caldura in aceeasi masura ca celulele normale. Drept rezultat, cand tratamentele hipertermice sunt administrate, celulele canceroase sunt slabite sau chiar distruse, in timp ce in jurul lor celulele sanatoase raman neafectate.

Hipertermia sau termoterapia se utilizează într-un număr mare de cancere precum, cancerul de sân, cancerul de prostată, cancere cu localizare abdominală (stomac, intestin, ficat, pancreas), cancerul pulmonar, diferite alte metastaze. Experiența clinică a arătat că hipertermia locală, în special atunci când este realizată înainte sau după intervenții chirurgicale de eliminare a țesutului tumoral, îmbunătățește parametrii de recuperare a pacientului și scade șansele apariției metastazelor ulterioare.

Frecvența și durata aplicației hipertermiei depinde în totalitate de condiția specifică a pacientului. În general, terapia este extrem de bine tolerată. Nu au fost înregistrate efecte secundare, chiar și atunci când este administrată concomitent cu alte terapii. Căldura este aplicată local, direct pe țesutul sau organul afectat. În timpul ședinței, care durează aproximativ 60 de minute, pacientul este așezat pe pat, fiind sub observația continuă a personalului medical.

Terapia poate crește rata de supraviețuire și calitatea vieții pacientului. De asemenea, ea poate fi aplicată în scop paliativ, atunci când terapiile convenționale nu mai sunt indicate sau eficiente.

Tratamentul cu hipertermie poate fi aplicat in toate stadiile de evolutie ale unui cancer.

Numeroase trialuri clinice au studiat efectele tratamentului combinat al hipertermie cu radioterapia sau chimioterapia. Aceste studii s-au centrat pe tratarea mai multor tipuri de cancer precum, sarcoame, melanom, cancer de cap și gât, cancer de creier, pulmonar, esofagian, de sân, de vezică urinară, anal, hepatic, cervical, peritoneal. Multe din aceste studii au arătat apariția unei reduceri semnificative în volum a tumorii, atunci când hipertermia a fost combinată cu alte forme de tratament.

Principalele argumente ale utilizării hipertermiei generale/sistemice sunt următoarele:
în comparație cu celulele sănătoase, celulele canceroase devin mult mai sensibile, dezvoltând chiar o intoleranță față de efectele căldurii excesive,
• pentru că tumorile nu au capacitatea de a-și adapta circulația sângelui la efectele temperaturilor ridicate, este înregistrată o scădere a aportului sangvin la nivelul acestora,
• temperaturile mai mari de 41˚C determină apariția acidozei în celulele canceroase, lucru ce scade viabilitatea și capacitatea lor de diviziune,
• temperaturile ridicate determină activarea sistemului imunitar al organismului, cu creșterea producției de interferon. Reputatul medic german Rolf Issels a observat că hipertermia crește concentrația proteinelor de șoc termic (HSP) de pe suprafața celulelor canceroase, predispunându-le, astfel, la atacurile sistemului imunitar,
• hipertermia sistemică poate fi utilizată cu succes în cazul cancerelor metastatice.

Masa tumorală, în miezul ei, conține celulele ce trăiesc într-o stare de hipoxie (cu puțin oxigen). Aceste celule au rezistență la tratamentul cu radiații, însă sunt foarte sensibile la căldură. Cercetătorii cred că radioterapia distruge celulele oxigenate normal din straturile superioare ale tumorii, în timp ce hipertermia acționează asupra celor din interiorul ei, diminuând considerabil rezistența totală a tumorii la tratamentul cu radiații sau medicamente.
Acest articol a fost conceput cu scop informativ. El nu inlocuieste in niciun caz consultul medical. Orice decizie privind diagnosticul si tratamentul afectiunii dumneavoastra se va face numai dupa un consult medical de specialitate.În concluzie vă rugăm, să consultați medicul dumneavoastră curant. Medicul este cel care stabilește schema de tratament.

Pentru mai multe informații nu ezitați sa ne contactați. Echipa MedOzon îți sta mereu la dispoziție.

Dr. Genes Ciprian
0723.347.654
Receptie : 0356.453.452
Mail : genesciprian@yahoo.com
Ne găsiți și pe Facebook la : Ozonoterapie Timișoara / MedOzon
Luptam impreuna, reușim impreuna !