Timisoara, str. Divizia 9 Cavalerie, nr. 25
Close
Obstetrica si ginecologie

APLICATIILE OZONULUI IN OBSTETRICA SI GINECOLOGIE

Terapia cu ozon (ozonoterapia) si-a dovedit utilitatea in medicina determinand ameliorarea sau vindecarea multor afectiuni.

Ozonul are proprietati de distrugere a bacteriilor, virusurilor si fungilor, ceea ce face ca acest tratament sa aiba rezultate extraordinare în afectiunile ginecologice dificile si rezistente oricarui alt tip de tratatement.
Candidoza vaginala poate fi tratata eficient cu ajutorul ozonoterapiei!

Candidoza vaginala poate fi tratata eficient. In cazul unei candidoze vaginale recidivante (4 sau mai multe infectii în decurs de un an), este necesar un tratamemt mai indelungat percum si un tratament complex de intretinere.

Afectiuni ginecologice care pot fi tratate cu ajutorul ozonului:

-infectii virale:

-Papilloma virus(HPV),virus incriminat in producerea cancerului de col uterin
-Herpes genital

-Alte infectii: Trichomonas,Chlamidia,Haemophilus(Gardnerella),micoplasma,etc
-Cervicitele cronice,cunoscute de femei ca „Rani pe col”,unele etichetate ca displazii, cu testul Papanicolau modificat-C III
-Afectiuni inflamatorii pelvine:anexite,metroanexite,endometrite
-Ovarita sclerochistica cu acnee-sau ovare micropolichistice
-Mastoza fibrochistica-a sanilor
-Dereglarile de menstruatie
-Durerile la menstruatie

Indicatiile pentru terapia cu ozon in obstetrica si ginecologie sunt urmatoarele:

-Avorturi spontane
-Gestoza
-Anemie de sarcina
-Prevenirea infectiei intrauterine a fatului
-Toxicoza precoce
-Insuficienta feto- placentara
-Boala pelvina inflamatorie
-Vaginoza bacteriana
-Distrofie vulvara.

Terapia cu ozon exercita o influenta benefica asupra cursului clinic al amenintarii de avort, gestozei, anemiei de sarcina, insuficientei fetoplacentare, reduce riscul de infectie intrauterina a fatului si riscul complicatiilor de obezitate asociata sarcinii, imbunatateste prognosticul acestor boli.

Terapia cu ozon reduce timpul de tratament stationar, reduce utilizarea agentilor medicali.

Terapia cu ozon reduce semnificativ riscul acestor complicatii ca slabirea in urma nasterii, sangerarile postnatale si postnatale precoce.

Utilizarea ozonului ca un component al tratamentului complex imbunatateste adaptarea perinatala a nou nascutului.

Terapia cu ozon in complicatiile obstetrice

-Terapia cu ozon in avortul spontan

La aparitia simptomelor de amenintare de avort fara a fi legate de termenul sarcinii femeia ar trebui spitalizata pentru a primi terapie multimodala incluzand ozon medical. Terapia cu ozon poate fi folosita in conditiile amenintarii, dar nu in cazul avortului incipient deoarece efectul trombolitic al ozonului in cazul sangerarii asociate cu detasarea partiala a placentei poate fi advers. Terapia cu ozon ar trebui inclusa in tratament numai dupa incetarea totala a sangerarii cu ajutorul metodelor traditionale. Prin utilizarea ozonului la pacientele cu amenintare de avort ar trebui sa urmati cu strictete recomandarile pentru concentratiile de ozon considerate patogenic dovedite si sigure. Nu este permisa depasirea concentratiilor date.

-Terapia cu ozon in gestoza- EPH

Terapia cu ozon ca o componenta a terapiei multimodale a gestozie EPH permite reducerea consumului de medicamnte cu efecte antioxidante, reologice, imunocorectoare si detoxifiante, deoarece terapia cu ozon este considerata a fi metoda de corectie a tulburarilor metabolice si imunologice.

Ozonul medical ar trebui inclus in complexul de metode terapeutice pentru gestoza EPH in stadiile initiale de boala pentru ca terapia cu ozon este mai eficienta pentru formele usoare ale complicatiilor date de sarcina.

Tinand seama de riscul crescut al complicatiilor date de sarcina, in principal al obezitatii asociate cu sarcina, ozonul poate fi utilizat ca o componenta a terapiei multimodale preventive.

-Terapia cu ozon in anemia de sarcina

Pacientele diagnosticate cu anemie prin carenta de fier in timpul sarcinii la termen ar trebui spitalizate pentru a primi terapie multimodala potrivita care include ozon medicinal.

-Terapia cu ozon ca o componenta a proficlaxiei complexe a infectiilor fetale intrauterine
-Terapia cu ozon pentru toxicoza precoce

Terapia cu ozon este realizata in concordanta cu schema de tratament aceeasi utilizata in amenintarea de avort.

-Terapia cu ozon in endometrita
-Terpia cu ozon in vaginoza bacteriana.

Tinand seama de rezultatele influentei benefice a insuflatiilor rectale cu amestec gazos ozon/oxigen asupra imunitatii vaginale locale, metoda mai sus mentionata de terapie cu ozon poate fi eficienta asupra vaginozei bacteriene de asemenea.

-Distrofia vulvara

In practica obstetricala o contraindicatie absoluta la terapia cu ozon este sangerarea de orice intensitate lucru explicat prin actiunea trombolitica a ozonului. In cazul sangerarilor in ginecologie, pacientele care au necesitat utilizarea terapiei cu ozon tratamentul ar trebui realizat sub controlul sistemului hemostatic. Sangerarea menstruala nu este un motiv pentru intreruperea terapiei cu ozon (poate duce la o intensificare a menstruatiei sau o prelungire a ei, cu o crestere a pierderii de sange).