Aceasta este una din cele mai folosite metode de terapie cu ozon datorita simplitatii si accesabilitatii sale.
Proprietatile antiseptice si regenerative ale uleiului de masline ozonizat sunt de multe ori mai active decat solutiile ozonizate, datorita formarii de ozonide, care au un efect mai indelungat asupra substraturilor biologice. Uleiul de masline ozonizat este capabil sa penetreze in tesuturi eliberand oxigen activ si astfel imbunatatit circulatia sangelui acolo, activad procesele metabolice, accelerand granulatia si epitelizarea zonelor patologice.
Pentru tratamentul neurodermatitei, ulcerelor trofice, ranilor de suprafata, arsurilor, muscaturilor de insecte, pentru scopuri cosmetice folosesc ulei de masline produs prin barbotarea a 50ml ulei. Aplicatii ale uleiului de masline ozonizat in aceste situatii sunt recomandate dupa irigarea cu ozon gazos a ariilor patologice cu ajutorul camerelor cadru.
Pentru diferite afectiuni ale mucoaselor (in stomatologie, ginecologie, proctologie) se foloseste uleiul de masline ozonizat . Metodele de aplicatie- tampoane vaginale, microclisme per rectum, aplicatii orale. Pentru tratamentul infectiilor genitale de cauza Chlamydiana si micotica, dureri de etiologie diversa se folosesc supozitoare vaginale care contin ulei de masline ozonizat si ulei de cocos.
Uleiul de masline ozonizat per os este indicat pentru patologii esofagiene: o lingurita 30 de minute inainte de masa de 2- 3 ori pe zi . Sub control fibrogastroscopic uleiul medical poate fi administrat direct in focarul patologic (ulcer, eroziune) in stomac sau duoden, oferind un effect clinic stabil si rapid.
La pacientii cu piele sensibila, folosirea uleiului de masline ozonizat poate cauza senzatie de arsura si aparitia hiperemiei. In aceste cazuri este necesar sa se scada concentratia de ozon folosita pentru ozonizarea uleiului de masline sau o mixtura cu o crema neutral in proportie 1:5 (o parte de crema si 5 parti de ulei).
Uleiul de masline ozonizat are un miros intepator specific.